Krig mot vindkraften

Insändare i dagens TÅ:

http://allehanda.se/opinion/ordetfrittochdebatt/1.4262438-krig-mot-vindkraften

 

”Har stor förståelse för boende och fritidshusägare i Omsjö, Näsåker och deras krigsförklaring mot nu tänkt Vindkraftsutbyggnad.

Ett vettlöst industriprojekt är faktiskt vad det skulle kunna bli.

Återigen så blir vi exploaterade med risk om att inte något vettigt kommer åter till vår bygd.

Sysselsättningen kommer att vara marginell medan ingreppen i vår natur kan bli totala och oersättliga under mycket lång tid. Jag är benägen tro att det långsiktligt är bättre lönsamhet i att odla skog på de stora områden som nu kommer att kalavverkas för kraftverken, vägarna och ledningsgatorna. SCA som äger marken ser naturligtvis positivt på den här näringsgrenen utifrån det perspektivet att man redan nu till stora delar avverkat aktuell mark och inte kan göra några större skogsuttag och intäkter från området. Då passar den nya vindkraftssatsningen mycket bättre för ett börsbolag med krav om kortsiktiga vinster och höga avkastningskrav.

Sollefteå kommun sitter på vetorätt att stoppa eller begränsa utbyggnaden och måste nu med alla medel lyssna på alla boende som kommer att påverkas av den här storskaliga industrisatsningen. Dessutom måste kommunen se till att en utbyggnad innebär en större ekonomisk möjlighet till utveckling och inte som nu nöja sig med allmosor.

Den nu förhandlad avkastning från den utbyggnad som sker i kommunens nordvästra delar om 0,2% (ca: 5.500 kr per verk/år) är med tanke på ingreppen marginella.

Vi måste också inse att en sådan låg ersättning (kallad bygdepeng) inte kommer att göra någon skillnad och att den till stora delar redan är borttappade.

* Jag tycker att vi nu ska kräva av kommunen att all fortsatt utbyggnad stoppas till kommunens nya detaljplan för vindkraftsutbyggnad varit ute på remiss och alla boende i kommunen fått säga sitt.

* Dessutom tycker jag att utbyggnaden skall begränsas till vissa områden och att man där tar mycket stor hänsyn till boende och andra viktiga värden som kan vara av betydelse för vår kommuns framtida utveckling.

* Nya etableringsområden skall behandlas och godkännas med största försiktighet.

Jag är generellt inte emot en vindkraftutbyggnad i Sollefteå kommun men med den hastighet som nu flera hundra verk planeras och med den täthet som innebär att vissa boende som i exempelvis Omsjö kan få en hel skog av verk synliga från sin gård eller stuga är naturligtvis helt förkastligt.

Bygglov kommer också inom kort att lämnas in för 22 verk i en första byggetapp norr om Betarsjön i Junsele (slutligen ca: 70 st). Dessa kommer att ha mycket stor visuell inverkan för alla oss boende i Junsele samt också en stor påverkan för alla näringsidkare inom besöksnäringen.

Dessutom sätts stora miljövärden på spel runt den sjö som idag är Västernorrlands största oreglerade vatten och kanske ovärderlig ur en framtida utvecklingsperspektiv.

Nej!!! Nu måste vi tänka till först om den här exploateringen innan vi förlorat allt av värde och livs kvalité. (en relativt orörd och vacker glesbygd är faktiskt allt vi snart har kvar).

Vad innebär det här för oss och vilken rimlig ersättning skall vi kräva en utbyggnad???

Vi måste se till att vi inte åter blir drabbade av ett nytt ”BAGGBÖLERI”

Roger Johansson Junsele

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.