TÅ den 23/10 2012 http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.5218418–det-blir-snart-ingen-betesmark-kvar–
”Voernese sameby riktar nu skarp kritik mot planerna på en vindkraftpark vid Fängsjön/Storsjöhöjden i Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner.
– Vår ståndpunkt har inte ändrats, det här kommer att skapa stora problem för oss, säger Thomas Kroik Kristoffersson, ordförande i Voernese.
I lördags berättade vi att Forsca AB ansökt hos länsstyrelsen om att få uppföra 180 vindkraftverk, 146 av dessa inom projektområdet Fängsjön, 34 stycken på Storsjöhöjden. Huvuddelen av parken planeras ligga i Sollefteå kommun, men 13 kvadratkilometer planeras i Örnsköldsviks kommun.
Både Voernese och Vilhelmina södra sameby har vinterbetesmarker i området. Området är utpekat som riksintresse för rennäring.
– Det här innebär en enorm markförlust för oss, med allt folk och allt buller blir det här ett stort ingrepp på markerna, säger Thomas Kroik Kristoffersson.
Enligt honom kommer ett uppförande av 180 vindkraftverk i området leda till att samebyn tvingas utnyttja andra betesmarker hårdare.
– Och då blir det ett för högt betestryck på andra ställen. Det planeras så mycket vindkraft överallt att det snart inte blir någon betesmark kvar.
Tidningen Ångermanland har även utan framgång försökt nå ordföranden för Vilhelmina södra sameby, Tomas Nejne. Han har tidigare sagt i en intervju att störningen på grund av vindparken kan leda till större dödlighet bland djuren och minskad kalvning.
Forsca AB skriver dock i ansökan till länsstyrelsen att tidigare studier indikerar att vindkraft under driftfasen inte innebär några nämnvärda störningar för renarna, men att störningar kan uppstå under anläggningsfasen. Bolaget har i sin ansökan satt upp särskilda villkor för rennäringen för att förebygga och följa upp dessa störningar.
Bland annat ska en särskild kontaktperson hålla kontinuerlig kontakt med samebyarna. Bolaget ska också bekosta delar av renskötseln, däribland tre hagar, fem dagars helikopterflygning och GPS-märkning av renarna.
Dessutom ska ett bidrag på 300 000 kronor betalas ut för att underlätta och effektivisera renskötseln som ersättning för fördyrade kostnader och merarbete.
Thomas Kroik Kristoffersson säger att han ännu inte hunnit läsa och sätta sig in i Forscas särskilda villkor. Han vill därför heller inte ännu uttala sig kring vad han tycker om dem.
Samebyn är inte de enda som är kritiska till vindkraftparken. I byn Omsjö nära den planerade parken har invånarna bildat en arbetsgrupp.
– Det här är förskräckligt, vi som bor i Omsjö är helt emot det här. Vi har valt att bo här för skogen och tystnaden, och vill inte bo i en vindpark, säger Anita Berglund, en av de invånare som engagerat sig.
Hon känner oro för såväl den visuella påverkan som för det ljud och ljus vindkraftverken kommer att ge ifrån sig.
– I vecka 47 har vi ett möte med länsstyrelsen, vi hoppas att de lyssnar. Nu börjar det verkliga arbetet.”