De flesta vindkraftverk går i konkurs

Artikel i ”Bladet” :

”Det går katastrofalt dåligt för vindkraften, så merparten är på väg mot konkurs om de inte får statlig hjälp.

Anledningen är flera, men vi ska titta på nyckelposterna nedan.

Försäljningspriset
Genom att vindkraft är ojämn så vill ingen vara beroende av bara vindkraft, utan vindkraften får sälja på öppna elmarknaden (ungefär som en aktiebörs). Är det stort utbud så sjunker priserna, ibland så lågt att man får betala för att bli av med el. Tvärtom när det är underskott så stiger priserna.
När det är bra vindförhållanden är det normalt bra för alla vindkraftverk och det blir en stor produktion (Kärnkraftverk, vattenkraft vill inte stänga ner sina inkomster för det blåser) och det blir utbud på marknaden och låga priser.
Tvärtom när det är vindstilla och underskott och höga priser, då producerar inte vindkraften något.
Så vindkraften är i fel fas och tvingas alltid sälja i dåliga lägen.

Elcertifikat
För att gynna vindkraftverk så har de tilldelats elcertifikat i paritet till sin produktion. Det här finns också en marknad för dem, även de priserna är idag i botten och endast några öre per KWH.
Norge har för övrigt draget sig ur detta system.

Service och underhåll
När investeringar skett så har investerare räknat med nästan ingen underhållskostnad och vindkraftverk som ska fungera bra i 25 år.
Verkligheten har visat sig att det är stora löpande underhållskostnader och en livslängd på turbinen på 10-15 år. Byta turbin kostar nästa lika mycket som bygga ett nytt vindkraftverk.

Investering
De flesta är långsiktiga investeringar, där det bygger på stor andel lån. Så löpande betalningar i verksamheter brukar domineras av räntor och amorteringar. Blir det inget överskott i driften, så blir ekonomin svår.

Sammanfattningsvis
De flesta vindkraftverk drivs idag med förlust, i vissa fall kostar det att driva dem, billigare att de står still.
Många konkurser väntar nu och mångmiljardförluster för banker och investerare.
Enligt obekräftade källor är Nordea synnerligen exponerade mot utlåning till vindkraft.”

Läs mer om systemet med elcertifikat
https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/styrmedel/elcertifikat/

Läs mer om marknaden för sälja el och prisutveckling
https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/#/nordic/table

Läs mer från Svensk Vindkraftförening

Vindkraften i kris

Läs mer från Svensk Vindkraftförening

3 svar på ”De flesta vindkraftverk går i konkurs”

  1. Vannkraften som i Norge koster ca 3 til 5 øre å produsere 1 kilowatt =1000 Watt. Prisen vi betaler som husstander ligger på pluss minus 50 øre pluss kommer nettleie som vi betaler for å få fraktet strømmen til huset der vi bor. Nettleien er nå dyrere enn selve prisen på strømmen vi betaler, så bruker vi mindre strøm går nettleien opp, som 1500 i strøm og nettleien kan da være over 2000 kroner. Så når vi tenker på vindkraften som er fritatt for avgifter og med en produksjons kostnad på de mest moderne vindturbinene ligger nå prisen på å produsere 1 kilowatt koster litt under 60 øre, mellom legget i prise må komme som subsidier som de tar fra nettleien og gir til vindkraft selskapene for at de skal gå i overskudd, derfor er alle vindturbin anlegg underskudd bedrifter

  2. Ja en kan se galskapen i vindkraften, når Norsk vannkraft koster ca 3 til 5 øre å produsere i reine produksjons kostnader, vindkraften ligger på land ca litt under 60 øre i reine kostnader da uten å blande inn tilskuddsordninger som de ofte pynter kostnadene med slik at det skal se mye billigere ut. Hav vindkraften ligger på opp mot 120 øre i kostnad. Da ser en virkelig hva disse selskapene trenger i tilskudd for å dekke inn mellomlegget på tapet på produksjons kostnader og hva vi betaler, da er alle Vindindustriområder underskuddforetak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.