”Självmål av Sollefteå kommun – fel bygga vindkraft norr om flaskhalsar i elnätet”

Insändare i dagens TÅ Allehanda:

Svar på ”Kommunalpolitikerna om sitt datacenterförslag: ”Generaldirektören missar huvudpoängen”, Ordet fritt 16 mars och ”Datacenter kan bli ny basnäring i norr”, Ordet fritt 4 mars.

Elisabet Lassen (S) med flera kommunalråd i landet vill att elintensiva företag av typ datacenters ska styras till områden norr om elsystemets flaskhalsar. De skriver: ”Ökningar av detta transportbehov leder till ytterligare miljöingrepp, effektförluster och högre nätavgifter.”

Bra, men av samma anledning ska man absolut inte bygga vindkraft norr om flaskhalsarna. Detta förvärrar problemet ytterligare och har påpekats i många år, även till Sollefteå kommun.

Ändå vill skribenterna precis detta. Sollefteå kommun, med ett jättelikt överskott av vattenkraft, har beviljat vindkraft motsvarande cirka 25 procent av hela den svenska utbyggnadsplanen.

Processen har genomförts med en ogiltig översiktsplan och kommunen har hela tiden vägrat lyssna på sakliga argument av den typ insändaren nu lyfter fram.

Eftersom vindkraften försämrar effektiviteten för vattenkraften och ökar elkostnaderna motverkas dessutom argumentet om låga kostnader i Norrland.

I övriga nordiska länder finns en överordnad styrning av vindkraftens lokalisering, så att politikernas drömmar om vindkraft inte gör alltför stor skada.

I Sverige saknas styrning och utbyggnaden sker planlöst; det mesta byggs i Norrland där skadeverkningar och kostnader maximeras. Svenska kraftnät är bekymrade över detta och aviserar stora nätinvesteringar och kraftiga höjningar av nätavgifterna.

Per Fahlén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.