Ett svar på ”Björn Gillberg har genomskådat de politiska lögnerna om det fossilfria Sverige..”

  1. Hej Björn,
    Precis som dig har jag förut talat mig ganska varm för vindkraften. Vi har dock blivit förda bakom ljuset av propaganda. Man har inte beskrivit nackdelarna på ett ärligt sätt. Ofta placeras verken uppe på bergsryggar här i norrland vilket gör att de, även om de ligger 3-500 m ifrån t ex en fiskesjö så upplever man dem som dominerande och bara ljudet (som ett långsamt pulserande och dovt fläkljud) från dem är tillräckligt strarkt för att man ska ’omskolas’ till motståndare. Jag är sk sportfiskare och bara för mig är 3-5 fiskevårdsområden redan förstörda/skadade av vindkraft. Vid en av sjöarna har man placerat flera verk inom ett par hundra meter ifrån sjöstranden, påpassande nog har man inför fiskeförbud där!
    Vid grannsjön har man byggt ett verk bara några tiotal meter ifrån stranden! De är på nästan 200m i totalhöjd! Svårt att förstå hur man kan få göra så!?
    Detta är en ren provokation som samtidigt förstör en mycket stor del av vår kvarvarande vildmark.
    Verken dödar också miljardtals insekter på ett nytt sätt, tusentals fåglar dukar också under för de uppåt 100 m/s framrusande bladspetsarna. Senast hörde jag att uppåt 20 Örnar varje år! dödas bara på Gotland! En djurgrupp som sannolikt dock kommer att gynnas är rovdjuren som kommer att finna stora mängder kadaver och skadade fåglar samt döda insekter (t ex delvis rävens föda) i verkens närhet. Rovdjuren kan också komma att gynnas genom att verken ”stör ut” tystnaden som bytesdjuren kan behöva för att kunna höra ett rovdjur som närmar sig.

    En annan sak är de genomträngande infraljuden som enl mätningar kan uppnå störande/skadliga nivåer många hundratals meter från vindkraftverken.
    Mvh
    Ingemar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.