Naturvårdsverkets förslag ang. vindkraftsbuller

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till vägledning om buller från vindkraftverk. De har haft samråd med officiella organisationer (de flesta pro-vind) Remisstiden gick ut 27 september 2019. Det bör ha funnits en öppen debatt om denna fråga, särskilt eftersom de nya rekommendationerna från WHO inte verkar ta hänsyn till detta problem tillräckligt. Men den debatten har tyvärr inte funnits eller varit synlig officiellt.

Naturvårdsverkets remissskrivelse: Buller-fran-vindkraft-remiss-vagledning 

Ett par av dem som konsulterats om detta förslag är vindbolaget Arise och Sollefteå kommun. Det skulle vara intressant att få veta kommunens svar på detta förslag från Naturvårdsverket? Länk.

 

Ett svar på ”Naturvårdsverkets förslag ang. vindkraftsbuller”

  1. Jag har sett Naturvårdsverkets skrift och de skriver att de ” avstår från att införa generella skärpningar av riktvärdet för vindkraftbuller vid förekomst av onormal amplitudmodulering”. Det som här kallas onormal är den typ av amplitudmodulering som oftast förekommer på kvällar och nätter och är vindkraftens akilleshäl när det gäller ljudstörningar. Det är således en typ av ljud som inte är ovanlig. Att tillämpa regler för lågfrekvent ljud enligt dB(C) som nu införts i tillstånd är rent ut sagt en ren och skär bluff. Det finns inga undersökningar som stöder att dessa värden har med verkligt upplevda ljudstörningar att göra. Myndigheterna är livrädda för att behöva erkänna att amplitudmodulerat ljud skapar problem för då skulle vindkraften saga vara all. Man får acceptera att det ”finns en risk för att ljudet upplevs som störande i vissa situationer” skriver man.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.