Flodins uppgörelse med Ådalslidens Hembygdsförening.

Ett rykte florerade att H-E Flodin nyligen betalat in ca 50 000 kr till Ådalslidens Hembygdsförening. Var detta sant? Och varför????

Ådalslidens Hembygdsförening är ansvarig för den gamla fäbodvallen Forsåsbodarna, belägen  väldigt nära Flodinprojektet Salsjö Vindindustri.

I Tillståndet (2015-09-28) står:

”Strax utanför projektområdet ca 450 meter från närmaste vindkraftverk finns en fornlämning i form av en fäbodvall (RAÄ-nummer- Ådals Liden 195)med belägg från 1700-talet.

Forsåsbodarna kommer inte att påverkas fysiskt men däremot påverkas både ljudmässigt och visuellt av de planerade vindkraftverken. För att dämpa det audiovisuelle intrycket kommer en skogsridå lämnas mellan vindkraftverk och fäbodvall.”

För att få klarhet i detta kontaktade jag Anna- Maria Andersson, ordförande i nämnda förening och fick då veta att Flodin och föreningen gjort upp att föreningen försäkrar att fäboden inte skall ha några övernattningar mot att erhålla pengar. (Hbf:s ordf rättar:”Det är absolut inte förbjudet att övernatta i stugan. Hembygdsföreningen har förbundit sig att inte använda bodarna till fast och/eller återkommande boende.”) Detta gjordes upp i våras och nu nyligen trillade pengarna( 50 000) in. På min fråga om inte detta var att betrakta som att sälja sig svarade ordföranden att nej, det tyckte hon inte och att om någon blir störd av vindkraftverken så behöver dom ju inte gå dit.

Efter att ha tagit del av dessa uppgifter så förstår jag plötsligt varför nämnda förening aldrig överklagat Salsjö vindindustri. Föreningen hade ju kunnat överklaga själva tillståndsbeslutet 2015-09-28, Samrådslayouten 2020-01-29 och beslutet om förlängd igångsättningstid. Men icke.

Samtidigt skall man veta att i Sollefteå kommun får inte vindkraften ligga närmare än 1000 meter från bostad och att fritidshus i det fallet likställs med vanliga hus och att fritidshus ofta definieras utifrån att någon bor där. Så då kan man ju förstå att detta var viktigt för Flodin.

Men vad tycker befolkningen?????

/Tarabrita

RÖÅN » Blog Archive » Flodins uppgörelse med Ådalslidens Hembygdsförening. (junselebyar.se)

———————————–

Svar av Admin:  Jag vill citera en vän som tydligt beskriver vindkraftsbolagens ”generositet”: ”När pengar delas ut – naturligtvis med olika former av krav – från vindkraftsexploatörer så är det lyckligtvis så att det blir färre och färre som är villiga att sälja ut sina och andras intressen.
Vare sig “ersättningen” kommer i form av pengar, “bygdemedel”, finansiering av vandringsleder, jakt- och fiskestugor eller fågeltorn eller utfästelser om finansiering av fibernät, byggande och underhåll av vägar så ser jag det som en modern variant av 30 silverpenningar. Svenska kyrkan ser ju inte heller det som ett problem med vindkraft då de ju också får 30 silverpenningar…”

Hembygdsföreningen är en ideell helt opolitisk förening vars medlemmar räknar med att föreningen står för de ideella värderingar utifrån de intressen som föreningen har. Att i det läget ta emot 50.000 kr från ett vindkraftsbolag är att gynna vindkraftsbolagets (läs Flodin) intressen. I det här fallet har ”Hembygdsföreningen förbundit sig att inte använda bodarna till fast och/eller återkommande boende.” Detta är helt i linje med vindkraftsbolagets krav för att få tillåtelse att bygga vindkraft på Salsjöberget.

Att Hembygdsföreningen i den situationen tar emot pengar för ett avtal som i slutändan gynnar vindkraftsbolaget är en direkt politisk handling som strider mot en hembygdsförenings stadgar. Det är inte minst ett svek mot alla medlemmar som utgått från att Hembygdsföreningen inte ska beblanda sig med politiska mutor.

Som fd mångårig sekreterare i Ådals-Lidens Hbf blev jag förvånad över Hembygdsföreningens inblandning i Salsjö vindkraftsprojekt. Jag kallar det en politisk muta. Det är inte förenligt med de ideella och stadgade intentioner hembygdsföreningen har i sin verksamhet. Jag gissar att många medlemmar i Ådals-Lidens hembygdsförening reagerar på detta. Föreningen har hur som helst svikit sina stadgade värderingar och sina medlemmar.

/ Anita Berglund  admin.

Ett svar på ”Flodins uppgörelse med Ådalslidens Hembygdsförening.”

 1. Hej!
  Detta är ett bedrägeri och en rättsskandal av Flodin har samvete att lura hembyggdföreningen med muta(50 000kr)
  OKTOBER 23, 2021 AV ADMIN.
  Flodins uppgörelse med Ådalslidens Hembygdsförening.
  Ett rykte florerade att H-E Flodin nyligen betalat in ca 50 000 kr till Ådalslidens Hembygdsförening. Är detta sant? Och varför????
  Att med pengar lura åt sig sig rättigheten att få laglig rätt att få tillstånd att sätta upp Vindkraftverk och förstöra möjligheten att få njuta av naturens tystnad, som redan är en brist vara pga oljudet från så många vindsnurror som byggts och ny ges det tillstånd till. Det tas ingen som helst hänsyn till djuren och människorna. Att få tjäna pengar på att offra naturensrikedomar
  går före. Det pratas mycket om att människor ska vara rädda om naturvärden och inte skövla dem, men ansvariga politiker struntar i det. Att kunna få TYSTNADEN är en bristvara, som försvinner pga några människors pga girighet att tjäna pengar och okunskapen att djur och människor som lever i naturen hela tiden trycks undan. Ljudet och ljuset är väldigt störande för djur och människor och det tillåter beslutsfattarna att det är ok.
  Helt obegripligt när det finns forskning på de allvarliga störningarna som djur och människor nära vindparkerna regelbundet utsätts för. Flodin strutar i naturvärdena och människorna som drabbas bra han får makten att komma åt marken och lagliga rätten att sälja till vinkraftsutbyggarna. Han saknar samvete då han hotfullt och stäng av sina egna känslor köra då över människors argument för att själv tjäna pengar på detta fula sätt. Det starkaste sättet att stoppa/förhindra vindkraftsutbyggnad är om man kan bevisa att det finns Kungsörn eller Havsörn. Det skriver Länsstyrelsen i Jämtland på sin hemsida. Fåglar värderas högre än människor. Det gör också att vindkraftsutbyggarna får hjälp av tex Länsstyrelsen i Jämtland. Jag är 70 år och kommer att kämpa för att kommande generationare också kan få njuta av naturens tystnad,när det vandrar i skogen ,plockar bär och fiskar. Det är livskvallite som vi nu levande människor måste försvara sig mot vindkraftsexploatörernas bristande hänsynstagande till tyst natur. Psalmen ”Himmel och jord må brinna höjder och berg försvinna men den som tror sak till himlen komma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.